Chov chameleonů

19.09.2009 22:50

   Chov chameleonů se může zdát náročný, pravdou ale je, že pokud chamikovi dokážete vytvořit dokonalé životní prostředí, chov nikterak náročný není.

   Co je důležité znát o chovu chameleonů? V prvé řadě musíte dokázat rozpoznat pohlaví jedince, význam zbarvení chameleonů, jak správně krmit a jak vytvořit správné prostředí.

odkazy: pohlaví chameleonů

význam zbarvení chameleonů

potrava chameleonů

   Vytvořit správné prostředí to už je trošku náročnější. Abyste vytvořily co nejvěrohodnější prostor pro svého tvora, je dobré něco málo prostudovat o prostředí, ve kterém chameleoni žijí ve volné přírodě. Poté musíte prostudovat, jak velký prostor bude potřebný pro vytvoření mikroklimatu a poté teprve můžete přemýšlet, kde terárium vybudujete.

odkaz: terárium a jeho prostředí

    Chameleony chováme pokud možno odděleně, protože společný chov přináší určitá rizika. Nejčastějším rizikem je vzájemná agresivita jedinců, časté střety, kousance, zlomeniny žeber a nohou, ukousnuté ocasy, drápance. Dalším problémem je příliš časté páření. Samec má tendenci se pářit hned po snůšce, jakmile je to možné a samice to dovolí. Časté páření vede k vyčerpávání samic, odvápnění její kostry a v horším případě i úhynu.

    Terárium by mělo být situováno na výšku. Pro jednoho chovance o rozměrech nejméně 90 x 40 x 40 cm ( V x Š x H ). Chováme-li dva či více chameleonů pohromadě, je pro ně potřeba terárium mnohem větších rozměrů a to alespoň o objemu 600 až 700 litrů. Pohromadě lze chovat asi tak 5 až 6 samic a v jednom teráriu může být jen jeden samec. Máme-li samce mezi samicemi, musíme počítat s pářením se samicemi (viz odstavec výše). Je také jasné, že každému zvířeti musíme poskytnout potřebný prostor k životu. V teráriu musí mít příjemné prostředí, dostatek světla, prolézaček a rostlin (o teráriu více ve článku: terárium).

    Pravidelně roste, podávejte krmení a vitamíny (viz článek: krmení). Chameleonům svědčí UV záření, takže jim je musíte zajistit a pokud možno přes léto slunit na UV přírodním! (Osvětlení a výběr rostlin ve článku: terárium). Berete-li chamíky ven, počítejte, že se rádi schovávají a zdrhají, když se zrovna nedíváte! Také dávejte pozor na různé predátory, jako jsou kočky, poštolky a pod, ale také aby vám nepolkli bodavý hmyz (vosa, včela,….).

(zdroj: vlastní zkušenosti)

Zpět