Funkční vodopád v teráriu

09.09.2012 11:29

   Ač se může zdát, že vodopád v teráriu je spíš přebytečným luxusem, opak je skutečně pravdou. Vodopád v teráriu je velice užitečný, protože má pro terárium hned trojí přínos. Na první pohled je to tedy estetičnost a podtržení exotického vzhledu terária. Velikost vodopádu pak určuje velikost provlhčení ovzduší, obecně platí, že čím větší vodopád bude, tím více bude terárium provlhčováno. Žádoucí jsou také umělé tůňky, které každý vodopád provází. Ty totiž lákají tvory k pití což je velice praktické.

    Na trhu existuje mnoho menších i větších umělých vodopádů. Pro velká terária je ale lepší si takovýto vodopád vytvořit. Záležitost to není zcela jednoduchá a skrývá mnoho úskalí, dobrý výsledek pak ale přináší kýžené potěšení a radost.

   Pokud se rozhodnete pro tvorbu vodopádu, musíte promyslet, jak vysoko povedete vodu a jak silné budete potřebovat čerpadlo. Pak také jak a kam umístíte nádobu, do které čerpadlo ponoříte. V teráriu natáhněte hadici a zakomponujte jí do pozadí. Zvolte takový typ a průměr hadice, aby se dala připojit k čerpadlu. V teráriu si vytvořte z pěny předběžný tvar vodopádu. Ten potřete vrstvou vodonepropustným betonem a nechte vytvrdnout. Poté pro jistotu natřete impregnací a stejným betonem nalepte kameny do kaskády. Dbejte na to, abyste dodrželi spád tak, aby voda netekla jinam, než potřebujete.

   Než nanesete vrstvu vodotěsného betonu, můžete do něj přidat kapku tónovací barvy a zbarvit jej do hnědého či zeleného odstínu aby výsledně nabyl přírodního vněmu. Sestavu před prvním spuštěním je zapotřebí nechat pořádně protvrdnout a proschnout. Stačí týden, poté vykonejte několik zkoušek a bedlivě zkontrolujte všechna místa, jestli někde voda neprosakuje.

   Není úplně dobré nechat jej běžet celý den a tak doporučuji napojit jej na časovač, který vodu spustí jen v nastavenou dobu. Doporučoval bych nastavit čas tak půl či jednu hodinu ráno, než se zapnou svítidla. Po hodince tak dvakrát či třikrát během dne a půl až hoďku večer po zhasnutí, neboť při běhu vody se provlhčuje vzduch a přes den se terárium rychleji provětrává, tudíž vzduch vysychá.

(zdroj: vlastní zkušenosti )

Zpět