Uskalnění krmného hmyzu

29.12.2010 16:11

    Jistě jste už přemýšleli, jak nejlépe pořídit a uskladnit zásobu, aby jste nemuseli neustále kupovat krabičky s krmným hmyzem.

    V obchodě zakoupíme plastovou uzavíratelnou dózu o velikosti cca 50 x 30cm, do víka naděláme spoustu otvorů o velikosti 1mm. Pozor, né větší protože by nám hmyz zdrhal a způsoboval problémy.

    Podle rozměrů dna vystříhnem z kartonové krabice obdelník a vložíme na dno. Karton od vajec upravíme tak aby se nám vešel zároveň s napájedlem a myskou na potravu do vnitř boxu.

    K napájení můžeme použít dno od jogurtu či víčko od zavařovací sklenice a podobně použijeme i na potravu pro cvrčky. Do boxu můžeme přidat kelímek s hlínou, do které samičky cvrčků budou klázt vejíčka. Hlínu ale vyměňujte po 14ti dnech, nebo se Vám z ní začnou líhnout drobní cvrčci a rozlezou se po bytě. Hlína v boxu není proto abychom si cvrčky namnožily, ale aby nám samičky plné vajíček brzy nepošli. Množení je složitější proces a je potřeba jiných postupů a pomůcek.

    Je dobré pak celý box překrýt síťkou proti hmyzu do oken než přiklopíme víkem. To z důvodu, že cvrčci vlezou všude, tedy i na spodek víka a při otevření by nám sem tam nějaký utekl. Věřte, že doma je naprostá pohroma, když vám začne v noci cvrček hrát na ty svoje housličky a nebudete spát dokud ho neoběvíte a nezneškodníte - kam se hrabe bzučení komárů. V takovémto boxu doporučuji uskladňovat maximílně šest až sedm krabiček zakoupených v prodejně. Zásobu pokud možno nedoplňujte, ale postupně celou zkrmte, box řádně vymyjte, dejte novou podestýlku a nakupte nové zásoby.

    Box můžete mít třeba ve sklepě, kde vám ale neklesne teplota pod 18°C ani v zimě. Doma to není moc moudré, protože cvrčci umí zahrát parádní serenádu. Pokojová teplota, ale urychluje vývoj hmyzu a nutí jej k množení. Nicméně takto upravený box k chování a množení cvrčků vhodný není!

Zpět