Kluk nebo holka?

30.01.2012 16:27

   Po vylíhnutí mláďat z vajíček se zhruba půl roku pohlavní orgány formují a příroda to tady zařídila tak, že se o pohlaví rozhodne až po vylíhnutí  podle situace. V přírodě to tedy funguje většinou vyváženě, ale přežije-li z vrhu jen menší skupinka mláďat, tak příroda mezi ně rozdělí více samičích orgánů a třeba jen jednoho samce, který má za úkol velmi činně se starat o svůj harém. Nelze tedy jednoznačně určit pohlaví.  U starších jedinců, kde je tedy již rozhodnuto se samec od samice rozpozná  velice snadno.

Samec:

   Zhruba půl roku až rok po vylíhnutí kdy se utvoří samci orgány, se chameleoní jinoch zabarví do hněda až do cihlové červeně, a tu drží dalších zhruba půl roku. Toto zbarvení mění jen zřídka do pestrých zelených barev a během spánku na pistáciovou zeleň. Jednoznačně se samec od samice odlišuje zadními páry nohou. Sameček má na zadních nohách patičky, jakési bouličky, kterým se mezi chovateli přezdívá ostruhy. Samec má také oproti samičce vyšší a mohutnější přilbici a zpravidla celkově dorůstá větších rozměrů nežli samice.

 

            znatelně vyšší přibice                  "ostruhy" na zadních končetinách

Samice:

   Samička má o poznání menší přilbici, která není tak impozantně a bojovně vysoká a působí spíše jemnějším dojmem. Na svých končetinách má samice absenci jakéhokoliv náznaku ostruh.

 

         menší přilbice nežli samec                      končetiny bez "ostruh"

 

   Samec bývá také agresivnější a má teritoriální návyky, to znamená, že nesnese ve svém okolí jiného samce a boje mezi sebou končí většinou pro jednoho z nich i těžkými zraněními.

    U malých chemelonků lze rozpoznat pohlavý jen s těží. Přilbici ještě nemají vyvinutou a tak zbývá pouze dobře prohlédnout zadní končetiny pokud neuvidíte náznak ostruh, ale ani pak to není na 100%. Tak hodně štěstí.

 

Zpět