Osvětlení v teráriu

18.09.2012 13:04

  Světlo je nedílnou součástí vybavení terária, neboť v malém uzavřeném prostoru nelze jinak docílit denního světla. Světlo je důležité nejen proto, abychom na chameleony dobře viděli, ale hlavně pro nastolení střídavosti dne a noci. Aby chamík co nejdéle vydržel, je důležité pravidelně střídat noc a den. Den by neměl mít méně než 10 hodin a více jak 12. Důležité je to dodržovat zejména v zimě, kdy jsou dny velice krátké a noc je podstatně delší než den.

 

   Při použití dlouhých trubicových osvětlení, které se zpravidla upevňují ke stropu terária, je nutné zavézt světlo i níže do terária, zvláště u většího terárka. Nejlepší je světlo umístit do dvou stupňů. První stupeň umístěte do jedné třetiny výšky terária a druhý stupeň umístěte do třech čtvrtin výšky terária. Pokud hodláte používat obyčejnou žárovku k vyhřívání, pak ji umístěte na nižší stupeň. Tak bude ohřívat celý sloup výšky terárka. Do vyššího stupně dejte žárovku vyzařující UV.

odkaz: UV zářiče

   Žárovky umístěte do stínidel, aby neoslňovaly při pozorování dění v terárku. Je dobré zajistit střídání svícení, což vyřeší napojení na časovač. Nastavte je tak, aby se ráno rozsvěcela postupně, přes den se postupně střídala tak, že občas budou svítit společně a večer se budou postupně zhasínat.

odkaz: jak vyřešit stínítko

Zpět