Stavba terária

09.09.2012 10:48

   Stavba terária je celkem jednoduchá věc, jen musíte dodržet několik zásadních pravidel. Nežli se do projektu pustíte, musíte si dobře promyslet, kde terárium bude umístěno. Musíte přitom brát v úvahu několik důležitých věcí. Tak předně je to velikost terária, která se odvíjí od toho, kolika jedincům bude domovem. Další důležitou věcí, je přirozené denní světlo. Do terária u okna totiž vniká denní světlo a sluneční záření a má tedy nižší nároky na energiích, než terárium v chodbě či nějaké komoře. Může tím tedy ušetřit dost finančních nákladů na energiích.

   V první řadě byste měli prostor dobře změřit a před samotnou konstrukcí si rozkreslit projekt. Terárium pak lze postavit takřka z čehokoliv, důležité je aby mělo pevné stěny. Lze použít lepené desky, dřevotříska a další podobný materiál, nebo lze použít starou skříň. Zadní stěnu a bočnice polepte polystyrénovými deskami, do kterých vykrojte podlouhlé tvary. Dobrá je na to pájka s rozevřenou pájecí smyčku do kulata.

    Takto upravené stěny potřete hmotou, kterou zhotovíte nejlépe z lepidla na obklady, do které přidáte kolorovací tóny na malování, např. PRIMALEX, ale na značce opravdu nezáleží. Vmíchejte zelenou a hnědou, dáte-li více zelené, budete mít sytější zelenou, lepší je ale mít nerovnoměrné stínování. Hnědé ale dejte spíš méně, jinak po uschnutí budete mít stěny hodně dohněda. Musím říct, že zelenější odstín se hodí více, ale záleží pouze jenom na Vašem vkusu. Dokud je nanesená hmota ještě mokrá, můžete do ní napíchat několik kamínků větších i menších, nebo třeba lehce posypat pískem či rašelinou.

   Myslet musíte také na odvětrávání. Nejlepší řešení by bylo, pokud byste udělaly čelní dvířka z tvrzeného plexiskla, v horní a dolní části udělaly dírky o velikosti 1 milimetr po dvou řadách, ve vzdálenosti 5 cm od kraje. Pokud ale budete mít čelo skleněné, musíte vyříznout otvor ve stěnách či stropě a přikrýt děrovaným plechem s otvory ne většími jak 1,5 milimetru. Na nucené odvětrávání tj. větrák raději ihned zapomeňte.

   Velice praktické se jeví vybudování umělého vodopádu. V teráriu Vám bude relativně provlhčovat ovzduší což je poměrně žádoucí. Na trhu určitě nějaký vhodný vodopád naleznete a věřte, že vyjde poměrně levněji, než jej vybudovat. Pokud se přesto rozhodnete vybudovat jej sami, řádně promyslete projekt, neboť jakákoliv chyba při stavbě může znamenat nemalé problémy při provozu.

odkaz: funkční vodopád v teráriu

   V teráriu zaveďte na potřebná místa kabely na osvětlení, vyhřívání, popřípadě na vodopád či mlhovače a terárium umístěte na své stanoviště. Vybavte jej potřebným vybavením (osvětlení, větve, květiny popř. kameny apod.) a zasypte dno. Více v kapitole „Vybavení terária“

odkazy: větve do terária

dno terária

zadní stěna terária

osvětlení v teráriu

vytápění a ohřívadla

rostliny v teráriu

 

    Před samotnou stavbou , či zakoupením terária je zapotřebí si dobře rozmyslet kam jej chcete umístit. Ve většině případů již s terárii nelze pohybovat či je velice nesnadné je přemístit, zejména pak terária zabudovaná.

    Zabudovaná či zakomponovaná terária již pak nelze přemístit vůbec. Výstavbu takového terária tedy musíme dobře zvážit. Jste-li tedy rozhodnutí postavit si vlastní zakomponované terárium a máte-li již vybrané místo, mohu Vám dát několik málo rad jak jej postavit a to přímo z vlastní zkušenosti. Velikost terária by neměla být menší nežli 90 x 40 x 40 (V x Š x H) pro jednoho jedince, pro více jedinců pak samozřejmě větší.

odkaz: Terárium a prostředí

    První čím se začnete zabývat je rám terária. Dobře zvažte tvar a rozměry a načrtněte si plán na papír včetně všech rozměrů, jako materiál pak celkem dobře poslouží dřevěné hranoly. Se dřevem se dobře pracuje a práce s nimi je velice snadná. Pokud děláte zabudované terárko do nějakého výklenku a musíte udělat podstavec a stropní nástavbu, pak nástavbu montujte postupně na zeď. Nejprve tedy rámový ke zdi a pak na ně montujte zbytek, předejdete tím složitému upevňování velké či těžké konstrukce.

    Takže máte-li rám smontovaný je na čase udělat samotné terárium. Začněte se stěnami a nakonec se samotnými dveřmi. Děláte-li terárium s úkosem nebo jakkoli tvarované, můžete použít stěny z plexiskla. S plexisklem se velice dobře pracuje, je totiž o mnoho lehčí než sklo, je přizpůsobivé, dá se brousit a vrtat do něj např. provzdušňovací dírky. Má však také špatné vlastnosti, je dražší a snadněji se poškrábe např. při leštění.

    Dalším čím se musíte zabývat, jsou krycí vrstvy zadní popř. bočních stěn, vybavením jakým jsou osvětlení a tepelné zdroje, osazení květinami a větvovím popř. různými zvlhčovači apod.

(zdroj: vlastní zkušenosti )

Zpět