Terárium

09.09.2012 13:47

    Terárium musí být orientované na výšku, rozměry by neměly být menší nežli 90 x 40 x 40 (V x Š x H) pro jednoho jedince. Pro více jedinců pak musí být prostor terária větší! Zařízení v teráriu by se mělo skládat z výhřevné žárovky s výkonem asi 60 W. Tato žárovka bude sloužit osazenstvu terária k udržování potřebné tělesné teploty. Vlhkost vzduchu udržujeme pomocí rostlin a pravidelného rosení okolo 60 až 70%. Dalším technickým vybavením terária je UV-B zářivka. Její použití je ale otázkou. Podle některých chovatelů je nezbytná, jiní že nutná není. Já osobně ji využívám pořád, ale myslím si že stačí částečné využití. V letních měsících zvířata sluním, což je myslím to nejlepší co pro svoje chamíky můžu udělat a pokud máte někdo tuto možnost, určitě ji využijte. Já používám žárovku UV-B 26W, instalovanou do každého terária a která je také zdrojem bílého světla. Dále doplňuji výhřevnou žárovkou Daylight Blue 60W, ta slouží jako UV-A i jako výhřevné těleso (dost dobře ale postačí obyčejná žárovka).

    Terárium musí být dobře prosvětleno. Nedostatek světla může přivodit chameleonům zrakové potíže, protože stejně jako u lidí když je špatné světlo, horší se zrak. Poznáme to při lovu, že tvoreček špatně loví, netrefí cvrčka apod. Je tedy vhodné opatřit terárium osvětlovací zářivkou. Hlavně pokud je terárium situované na výšku ohřevná žárovka nemusí přes porost prosvítit až na dno nádrže a chameleónům to může ztěžovat jejich „lov“ a vám pozorování jeho obyvatel (více v sekci osvětlení v teráriu a vytápění a ohřívadla). Dále terárium osadíme různými druhy květin. Nejčastěji se používají fikusy, voděnky nebo dracény, po kterých chameleoni rádi lezou. Pozor na použité rostliny neboť chameleoni některé okusují, protože některé květiny jsou toxické či jedovaté!!!. (více v sekci rostliny v teráriu).

    Kromě rostlin do něj nainstalujeme také větší počet větví, které budou rovněž sloužit chameleónům k lezení. Na stěny terária můžeme pořídit dekorativní pozadí, které dotvoří přirozený dojem a zvířatům vytvoří co nejpřirozenější podmínky k životu (více v sekci větve, pozadí a dno terária).

    Já osadil umělým porostem, větví a doplnil voděnkou. Výhřevnou žárovku jsem instaloval níž aby stoupající teplo prohřálo celý sloupec terária. Sluníčko "UV-B" je v horní části terária neboť se chamíci rádi zdržují právě tam. V mém případě rozvržení terária a použitých instalací, není potřeba dalšího dosvěcování.

 

 

 

(zdroj: vlastní zkušenosti)

Zpět