Vitamín D, vápník a fosfor

18.09.2012 11:42

   Úplně nejčastějším onemocněním je nedostatek vápníku, vitamínu D a fosforu. Často nejde ani tak o nedostatek, jako spíše o nepoměr a nevyváženost jednotlivých složek, která spolu velice úzce souvisí. Vyváženost a dostatek těchto tří látek je totiž naprosto nezbytná pro bezchybnou stavbu kostí.

   Vitamín D, který sice obsahují některé druhy potravy, se ale především tvoří v kůži přímým působením slunečního záření. To je samozřejmě velice důležité nejen pro denní druhy, ale pro všechny plazy všeobecně. Nedostatek tohoto vitamínu vede ke snižování vstřebávání vápníku do kostí. Následně se přidá i tzv. odvápnění již vytvořených kostí, nastává jejich celkové měknutí a jejich deformování. Důsledkem je již zmíněná křivice (rachitis). Naopak při jeho předávkování se vápník z kostí vyplavuje a usazuje se v ledvinách a jiných měkkých tkáních, což často vede k úhynu zvířete.

   Někdy se příznaky křivice projevují odlišně, ještě než jsou patrné viditelné změny na kostře, zvířata stále častěji upadají (hlavně při úleku) do křečovitých záchvatů, kdy bezmocně zkroucená leží na dně terária. Často se přidává třes končetin nebo celého těla. Tyto stavy většinou ze začátku za pár vteřin odezní. Pokud se ovšem postiženým jedincům včas nezačne do organismu dodávat chybějící vápník, záchvaty jsou stále častější a delší. Jednou se zvíře z těchto křečí již nemusí probrat. Příznaky se samozřejmě mohou vyskytovat u všech plazů chovaných v teráriích, nejčastěji se ovšem s tímto onemocněním setkáváme hlavně v období zvýšené potřeby vápníku a vitamínu D. To je hlavně u mláďat v době růstu, u samic v době tvorby vajec nebo při svlékání staré pokožky.

   Dalšími, neméně důležitými prvky pro plazy jsou vitamíny A, B, C a E, ze stopových prvků jsou to kromě již zmiňovaného vápníku a fosforu hlavně mangan, jód, železo, měď a kobalt. Pro plazy je nezbytný i chlór, B-karoten, popř. kyselina listová.

Vitamin A

   Nedostatek vitamínu A se projevuje bržděním růstu, špatnou funkcí jater, někdy způsobuje potíže při svlékání pokožky a líhnutí vajec. Nedostatek tohoto vitamínu má za následek poruchy zraku, které mohou vést až k trvalé slepotě. Předávkováním můžeme vyvolat zácpu nebo naopak průjem.

Vitamin B

   Vitamín B se prakticky nedá předávkovat, nadbytek je z organismu vyloučen močí. Jeho nedostatek však vede k degenerativním poruchám, nechutenství, potížím s kůží a chudokrevností.

Vitamin C

    Vitamín C je důležitý snad pro všechny živočichy, nejinak je tomu u plazů. Jeho předávkování má za následek poškození zažívacího traktu, jeho nedostatek vede k oslabení imunity organismu a celkové únavě, může nastat i změknutí dásní a uvolnění zubů.

Vitamin E

   Vitamín E byl dlouhou dobu podceňován a o jeho účincích na organismus se dlouho mnoho nevědělo. Poslední výzkumy ukazují, že tento vitamín má zásadní vliv na rozmnožovací schopnost a zdá se, že jeho nedostatek může vést až k trvalé sterilitě. Význam stopových prvků a minerálů na správný vývoj živočichů je všeobecně znám.

(zdroj: vlastní zkušenosti)

Zpět