Vitamíny

14.02.2012 20:29

   Vitamíny chameleon dostává přirozenou cestou tedy potravou. Určité vitamíny, které ve volné přírodě chamik čerpá ze slunečního záření, se musí podávat pomocí zářičů UV.

   UV záření se dělí na UVA a UVB, kde oboje jsou pro život plazů důležitý. Minimálně tedy musíme chamikům zajistit zářič UVB! Existuje spoustu druhů od trubicových až po žárovkové. Já osobně mám velmi dobré zkušenosti se žárovkovou UVB 26W značky Repti Glo 2.0.

odkaz: UV zářiče

   Ostatní vitamíny musíme podávat s potravou. Jako ovoce jsou vhodné např. jahody, jablko, hruška, hroznové víno, kiwi, meloun a pod (banán podáváme raději jen zřídka). Vhodné jsou i různé druhy salátů a zelných listů. Někteří jedinci si ale připraveného ovoce nevšímají, není moc dobré je k tomu nutit nějakou násilnou cestou.

odkazy: vitamín D,vápník a fosfor

kalcium pro chamíky

   Pokaždé je ale třeba chameleonům ještě vitamíny přidávat. V každém dobrém ZOO obchodě by měli mít nějaké vitamínové přípravky, ve kterých se před podáním chamikovi potrava (cvrčci, sarančata a jiný smýkaný hmyz) vyválí. Přípravků je spousta, některé ovšem až tak vhodné nejsou. Hodně často mají chovatelé špatné zkušenosti s přípravkem Vitamix (já s tímto přípravkem zkušenosti nemám, tak nevím), naopak si ale chválí např. Reptivite, nebo Roboran H. Ke všem těmto přípravkům bych ještě doporučil přimýchat vápník v podobě kalciového přípravku Calcium plus, nebo rozdrcením kalciových tablet zakoupených v lékárně (tady ovšem pozor, aby jste nepoužily šumivé tablety!!!). Takto vitamíny podáváme chameleonovi tak 2x týdně.

nešumivé kalciové tablety zakoupené v lékárně mají vysoký obsah vápníku

 

Calcium plus

 

 

Zpět