Výběr chamíka

18.09.2009 14:25

    Nežli si chameleona pořídíte, je dobré nastudovat o chovu chameleonů co nejvíce poznatků a zkušeností jiných chovatelů! Pravdou je, že každý chovatel má trochu jiné zkušenosti a preferuje svůj způsob chovu a vzájemně se mohou odlišovat. Je proto dobré prostudovat co nejvíce materiálů a udělat si o chovu vlastní představu, ta se ale nesmí příliš vychylovat od základu, který je u každého chovatele stejný!

    Při výběru byste měli vybírat jedince něco mezi dvěma až čtyřmi měsíci stáří. V tomto věku už poznáte, jestli byli v dosavadním chovu v něčem zanedbáni a je už možnost tyto chyby napravit. Zasílání jedinců poštou nebo jiným způsobem není vhodné, protože zvíře je přepravou stresováno a není jisto jakým způsobem bylo se zásilkou zacházeno. Nejlepší je osobní převzetí, protože máte plaz pod kontrolou a zvíře přepravou tolik netrpí. Při osobním převzetí si také můžete sami chameleona vybrat. Než vyrazíte k chovateli zajistěte si přepravku (viz níže). Pokud je to možné, nevybírejte z jedné snůšky, nejslabší ani nejsilnější jedince. S chovatelem můžete probrat, jakou stravu a vitamíny podával.

    Na přepravu můžete použít např. akvárium nebo kartonovou krabici, musíte ale zajistit pár důležitých maličkostí, aby zvíře přepravou netrpělo. Především musíte zajistit aby Vám z přepravky nevylezl v okamžiku kdy se zrovna nedíváte, stačí síťka převázaná např. gumičkou. Chameleoni jsou rychlá zvířata a věřte mi že čekají právě na okamžik kdy se otočíte :-D Kartonovou krabici můžete zavřít klasickým způsobem, ale je důležité nadělat zboku díry aby mohlo zvíře dýchat a to pokud možno než tam tvorečka vložíte abyste ho nezranili! Dovnitř přepravky vložte větvičky (stačí chomáček klestí z Břízy a pod.) na které se chamík přichytí protože na plochém dně nemá pohodlí a zažívá stres. Přeprava by neměla trvat více než pár hodin, čím méně tím lépe! Pokud víte že bude trvat přecijen déle musíte zajistit přísun vody. Na to je například dobrý přípravek který se jmenuje AQUA Crystals.

       

obchod.acheta.cz/product_info.php?cPath=34_65&products_id=462  nebo obchod.acheta.cz/product_info.php?cPath=34_65&products_id=563)

S vodou vytvoří gel a tudíž se nerozlévá voda po přepravce. Hned jak si zvíře přinesete domů ho z přepravky přendejte do terária nebo na kytku v bytě aby se uklidnilo. (Nezpouštějte jej z očí protože z vás snadno může udělat detektiva a pěkně dlouho ho budete doma hledat!!!)

Ať už si přepravu zorganizujete jakkoliv, mějte na paměti abyste chamíka co nejméně stresovali (jak poznáte že je zvířete ve stresu najdete v článku: zbarvení chameleonů). Stres může mít pro chamíka i smrtelné následky!!!  

(zdroj: vlastní zkušenosti)

Zpět