Cvrček domácí

07.10.2009 22:00

   Cvrček domácí (Acheta domesticus, alt. domestica) je hojným nevítaným obyvatelem ústředně vytápěných budov po celém světě, kde požírá uskladněné potraviny a v noci obtěžuje hlasitým cvrkáním.

   Pro svůj život preferuje místa s teplotou nad 28 °C a vysokou vlhkostí vzduchu. Proto bývá velice hojný v pekárnách, lázních nebo v teplých sklepech domů. Nejraději přebývá v místnosti s potravinami. Tento cvrček může infikovat svou potravu přenáššením chorob jakými jsou například salmonela, různé druhy bakterií a roztočů. Cvrček je plachý živočich, který bývá většinou dobře ukryt na nějakém nedostupném místě. Jde o typického všežravce, který dokáže pozřít téměř vše stravitelné.

   Dorůstá do velikosti 2 - 2,5 cm, přičemž samičky bývají větší a mají na zadečku dlouhé tenké kladélko. Zbarvení je hnědavé až žlutohnědavé. Jedná se o teplomilný druh a žije ve volné přírodě v severní Africe a v Asii. V nebezpečí se zachraňuje skákáním dlouhým až 25 cm. Cvrlikají pouze samečkové pomocí křídel, kterými třou o sebe a na kterých u kořene mají silné žilkování. Křídla samiček jsou hladké a odlišujeme je také podle toho, že mají kladélko. Cvrček domácí má poměrně štíhlé, běložluté tělo s hnědou kresbou na hlavě a hrudi, dvěma dlouhými štěty na zadečku a poměrně dlouhými tykadly.

   Další známé druhy cvrčků, které se používají ke krmení:

Cvrček dvouskvrnný (Gryllus bimaculatus)

Cvrček stepní (Gryllus assimilis)

Cvrček krátkokřídlý (Grillodes sigillatus)

 

odkazy:

 

Chov cvrčků

Jak dobře uskladnit krmný hmyz?

 

Zpět