Jemen

25.03.2012 20:35

   Jemen oficiálně nazývaný jako Jemenská republika je stát na jihu Arabského poloostrova v jihozápadní Asii. Sousedí se Saúdskou Arábií a Ománem. Z jihu jej omývají vody Arabského moře, z jihozápadu průliv Bab-al-Mandab a ze západu Rudé moře. Součástí Jemenu je ostrov Sokotra, který leží 415 km na jihovýchod v Arabském moři.

   Povrch této země je velice rozmanitý. Západ země je hornatý, směrem na východ se postupně pohoří snižuje a na východě potom tvoří rovinnou tabuli. Klima je tropické a velice suché, ale výjimku tvoří západní horské oblasti. Srážky sem sice přináší letní monzun z Indického oceánu, ale většina území má méně než 100 mm srážek za rok. Vegetaci tvoří suchomilné rostliny a v úrodnějších západních oblastech rostou i ovocné stromy.

   Na severu Jemenu se rozprostírá Arabská plošina, kterou převážně pokrývá Velká arabská poušť. Z této plošiny se pozvolna zvedá vysočina přecházející až do horských vrcholků přesahujících 3 500 m n.m., z nichž nejvyšší měří 3 760 m n.m. Toto pohoří se na západě i jihu prudce svažuje k úzké a dlouhé pobřežní nížině, kterou pokrývá nehostinná a velmi horká polopoušť. V horských oblastech jsou rozšířeny četné horské říčky, které díky extrémně vysokým teplotám se odpaří a nedotečou ani do moře. Pouze 3% tvoří orná půda, 33% pastviny, 4% lesy a zbylých 60% zaujímají především pouště a polopouště.

   Podnebí v Jemenu je dost nehostinné. Teploty jsou zde obecně velmi vysoké, a to především v pobřežních nížinách. Na západní pobřežní nížině mohou teploty občas přeskočit i 54°C ve stínu a vlhkost vzduchu se zde pohybuje mezi 50 až 70 procenty. V okolí Adenu se pohubují průměrné teploty v lednu okolo 25°C, a v červnu okolo 32°C. Místně má ale úroveň teploměru často i vyšší než 37°C. Oblasti vysočiny se mohou těšit deštivého léta s průměrnou teplotou 21°C a mírně suchých zim s teplotami občas padajícími pod 4°C. Srážky jsou zde omezené, ovšem významným faktorem je zde výšková členitost, kdy v nejnižších oblastech vysočiny dosahují průměrné roční srážky okolo 100 mm za rok, až po nejvyšší horské oblasti, kde průměrné roční srážky přesahují 1000 mm, což je nejvíce na celém Arabském poloostrově.

 

Aktuální přehled počasí v Jemenu:

odkaz zde,

nebo: zde

(zdroj: wikipedie)

Zpět