Mláďata chameleonů

23.09.2010 11:37

Když už se Vám podaří vylíhnout z vajíček jejich obsah, zdaleka nemáte vyhráno. Uživit tyhle drobečky není vůbec jednoduché. Nikoli že by byla tak žravá, právě naopak. Malý chameleonci potřebují hodně světla, tepla a hlavně vitamínů. Jak toho docílit? Pokusím se Vám poradit.

Potrava chameleonků

Podávejte miniaturní cvrčky, ale né větší než je hlavička malých chamíčků (cca 0,5-5mm). Zkusit můžete také mšice z přírody nebo octomilky, které obědnáte v některém z obchodů na netu. U octomilek vybírejte velikost typu Hydei, jde o největší druh a všechno ostatní je malé jako prach - pro náš cíl je toto nevhodné.

Cvrček domácí - miniaturní (nebo také mikro)

obědnat jej můžete na netu a občas je mívají i v obchodech pro chovatele a zverimexu. Zkusit můžete třeba tenhle odkaz: cvrček mikro

Octomilka

je nelétavá muška s velkýma červenýma očima. Muška pouze poskakuje takže vám byt nezamoří, líhne se postupně a proto maličkým chamíkům poskytuje pořád něco k snětku. Jeden možný odkaz do obchodu pro zakoupení octomilek.

Krmte chamíky pokud možno denně a nevynechejte déle než jeden den, hlavně první týden po narození. Klidně jim dejte potravu večer, protože si ji nachytají druhý den. Jak jsem ale už uvedl, horší je donutit chamíčky vůbec baštit. Když se napapají do třech až pěti dnů je to dobré. Poté už nemají sílu se samy nacpat a jisto jistě umřou. Pokud vaši chamíci přežijí první měsíc máte vyhráno.

Terárium a prostředí

nemusí být nikterak velké. Je dobré nasypat na dno nějaký písek či rozprostřít seno a pod. Podklad dobře promyslete protože je důležité, aby se v něm nemohla ukrývat potravakterou chamíčkům nabídnete. Myslete také na to, že jej později budete muset vyhodit protože jej nelze vyčistit. Později totiž bude plný bobků, které jsou ale kladným důkazem toho, že chamíčci papkaj.

Do terária jim připravte drobné větévky po kterých budou moci lézt a posilovat. Pokud jim do terárka dáte živou květinu, myslete na to, že ji mohou okusovat takže se nehodí květiny obsahující toxické a jedovaté látky.

Světlo a teplo

je opravdu důležité! Do malého terárka stačí umístit jednu žárovku vyzařující UV-A záření, dodá totiž potřebné látky které chameleoni v přírodě získávají ze slunce. Do terária dejte teploměr a sledujte teplotu. Nesmí poklesnout v noci pod 25°C. Přes den musí teplota dosáhnout alespoň 30°C.

Pokud UV žárovka nestačí ohřívat terárko s chamíčkama, zkuste použít topný kabel (odkaz: obchod s topnými kabely).

No pokud si s něčím nebudete vědět rady ozvěte se na mail uvedený v kontaktech na mojich stránkách.

Zpět