Ostatní krmný hmyz

06.10.2013 21:51

   Vynikajícím zpestřením stravy chameleonů je hmyz z přírody. Naprosto v pohodě jsou kobylky a cvrčci nachytaní na louce, vážky a různé druhy mušek. Některé druhy hmyzu se ale pro krmení příliš nehodí a některému hmyzu se dokonce musí chameleon zdaleka vyhnout. Nikdy nesmíte dopustit, aby chamík pozřel bodavý hmyz jakým jsou vosy, včely, sršni a také čmeláci. Jaký hmyz se hodí a jak jej třeba odchovat v domácím prostředí se Vám pokusím nastínit v následujících článcích.

Brouci

   Brouci se ke krmení vůbec nehodí. Většina broukovitého hmyzu má tvrdé krovky, které mohou chameleonům způsobit až zácpu. Některé druhy v přírodě jsou také nosiči různých bakterií a virů, které se při pozření přenášejí na chamika, ten pak může na následky útoku bakterie i zahynout. Pokud venku Váš svěřenec uloví nějakého brouka určitě na to neumře, ale důsledně sledujte jeho zdravotní stav.

Červy

   Nejsou pro krmení chameleonů vůbec vhodní neboť obsahují zvýšenou dávku toxinů a některé druhy především moučných červů obsahují vysokou dávku pro chameleona působící jako jed. Při dlouhodobém požívání může mít chamik zdravotní potíže a je lepší raději neriskovat a červy z krmení úplně vypustit.

Mouchy (Muscidae)

   Moucha je pro chameleony výtečná lahůdka, obsahuje ale zanedbatelné množství výživových látek a tak o mouše nelze hovořit jako o hlavním zdroji potravy. Je ovšem vynikajícím zpestřením a to především na procvičení loveckých schopností. Neměla by tedy na jídelníčku chameleona chybět. Moucha dokáže vyvinout rychlost až 8 km/h a její život trvá přibližně 1 měsíc. Moucha se dá velice snadno odchovat, chov je ale pro svůj zápach pouze pro otrlejší povahy.

    Do velké sklenice vložte zbytky potravy (potrava se liší podle různých druhů mouchy – syrové maso, ovoce, nahnilá zelenina apod.), hrdlo přikryjte jemnou síťkou na mouchy a upevněte gumičkou. Nachytejte několik much a dejte do této sklenice. Takovou sklenici mějte raději někde ve sklepě nebo mimo domov, protože zápach z kazících se zbytků potravy bývá fakt hodně nechutný. Mouchy nakladou na zbytky potravy svá vajíčka a z nich se vylíhnou bělavé larvičky, které se krmí připraveným zbytkem potravy. Později se larvičky zakuklí a v závislosti na okolní teplotě se pak během 7 až 35 dní vyklube dospělý jedinec. V zásadě tedy platí čím větší teplo, tím rychlejší je vývoj. Kukličky doporučuji před vylíhnutím rozdělit do několika skupin a ty pak držet při chladnějších teplotách. Část kukliček přendejte do terária, kde je samozřejmě teplo a kukličky se rychle vylíhnou Pokud necháte všechny kukličky pohromadě při jednotné teplotě, budou se mouchy líhnout najednou a ty pak nepůjdou chytat jednotlivě a vypustit je všechny do terária také není vhodné.

Pavouci (Arachneae)

    Pavouci jsou řád bezobratlých živočichů ze třídy pavoukovců. Skupina zahrnuje asi 40 000 druhů, z toho v ČR žije asi 800 druhů. Pavouci přímo chameleonům neškodí, ale jejich kousnutí může chameleonovi způsobit vážnější zranění a mnohdy také zdravotní problémy. Někteří pavouci jsou dokonce jedovatí, například někteří pavouci čeledi Koutníkovitých (Sicariidae) a Snovačkovitých (Theriidae) – tzv. černá vdova, kteří po pozření mohou chamíka přímo zahubit. Na našem území, tedy v našich podmínkách se tito pavouci téměř nevyskytují a tak pokud by chameleon nějakého pavouka zbaštil, nemělo by se nic stát. Raději se tomu ale vyhněte. Protože pavouci nepatří do běžného jídelníčku chameleona, není vhodné se jakkoliv snažit o domácí chov.

(zdroj: vlastní zkušenosti)

Zpět