Rostliny v teráriu

03.01.2012 10:44

Jaké rostliny do terária?

   Touto otázkou se zabývá nejen každý začínající, ale také zkušený chovatel, který připravuje nové terárium pro svého ještěřího obyvatele. V tomto článku poradím jak skloubit estetičnost s funkčností rostlin v teráriu.

   Živé rostliny v teráriu mají jednu důležitou funkci a tou je vlhkost. Čím více rostlin bude v teráriu, tím větší vzdušná vlhkost se bude v teráriu držet. V uzavřených teráriích může ovšem být s množstvím živých květin problém. Důvodem je fotosyntéza, tedy chemický proces rostlin, při kterém sice ve dne pohlcují oxid uhličitý a produkují kyslík, ale v noci je tomu právě naopak. V teráriu, ve kterém by nebyl jednoduchý ventilační systém, by jeho ještěří obyvatel mohl mít životní problémy. Živé květiny také bývají častým útokem obyvatel terária a během několika dní dokáží rostlinu doslova zlikvidovat. Předejít se tomu dá osazením neživých rostlin. Existuje spoustu dražších i levnějších druhů plastových rostlin, které ovšem samotné nebudí moc dobrý estetický dojem.

   Nejlepší pro terárium je tedy namíchat plastové rostliny s květinami živými. Živé nám zajistí potřebný estetický dojem a pomohou nám udržovat vzdušnou vlhkost. Plastové nám v teráriu zajistí hustotu osazení a dojem porostlé džungle, ovšem neměli bychom to zase přehnat, neboť ještěr by se v hustém porostu dobře ukrýval a my bychom neměli možnost jej dobře pozorovat. S výběrem živých rostlin musíme být nanejvýš obezřetní, protože obyvatelé terária by při okusování rostliny mohly mít těžké životní problémy, pokud by květina byla toxická nebo dokonce jedovatá. Nežli tedy osadíme terárium živou květinou, tak si o ní zjistěte co nejvíce informací.

   Ještěři samozřejmě zkoušejí okusovat i rostliny plastové a proto bychom neměli osazovat takovými, které mají příliš drobné části a které se snadno oddělují od svého celku. Tyto drobné části by ještěrovi při pozření mohly způsobit zácpu a následně dokonce smrt.

Celkový popis níže uvedených květin a jak o ně pečovat naleznete např. na těchto stránkách:

odkaz: https://kvetiny.tobudetecubr.net/skupina.php?skupina=nejnovejsi

Z živých rostlin, které se do terária docela hodí, jmenujme například:

philodendron scandens                            epiremnum pinnatum

chamaedorea elegans                            chrysalidocarpus lutescens

dracaena deremensis                            dracena dracena

cissus rhombifolia                                    schefflera arboricola

Fíkus (Ficus robusta)                            Fíkus Benjamínek (Ficus Benjamina)

Ledviník (Nephrolepsis exaltata)                            Fénix (Phoenix)

 

Sloní noha (Nolina recurvata)

naprostá většina druhů rostlin Juka (Yucca)

Naprostá většina květin z rodu broméliovitých, jmenujme např:

 

aechmea fasciata                    billbergia windii

neoregelia carolinae                tillandsia cyanea

vriesea poelmannii

Do terária se perfektně hodí i sukulentní rostliny. Z tohoto druhu bych vyzdvihl zejména:

Tillandsia ionantha

tillandsia usneoides

Zpět