Rozmnožování chameleonů

21.09.2009 16:22

    Samice dospívají v šesti až sedmi měsících, samci asi o měsíc déle. Po půl roce může samice vykazovat známky březosti, nebo dokonce březost projevit, aniž by kdy byla se samcem. Průběh této falešné březosti je úplně stejný jako u normální březosti akorát s rozdílem tím, že vajíčka jsou neoplozená (jalová) a tudíž se z nich nemůže vyklubat žádné mládě.

   Samec se nejprve k samici chová mírně nepřátelsky, ale jakmile projeví o samičku zájem, jeho chování se dočista změní. Začne se vybarvovat a ukazovat svoji krásnou kresbu a trhavými pohyby se pomalu přibližuje k samičce. U druhu Chameleo Jacksonii toto namlouvání bývá doplněno koulením očí. Když se samička vybarví do tmavých barev, dává tím najevo neschopnost nebo nezájem se pářit. Při první příležitosti se sameček snaží o kopulaci a to opakuje dokud neuspěje.

   Kopulace samotná  netrvá dlouho, asi tak do 10 minut. U některých jedinců ovšem může čas trvat i 30 minut a při tomto aktu není dobré chameleony vyrušovat. Po skončení aktu se samička zbarví do tmavě zelené barvy se žlutými až oranžovými pruhy a prudce se zvedne její agresivita, což samcovi naznačuje aby se vzdálil.

   Březost samice trvá přibližně 35 až 45 dní a ve snůšce je většinou 40 až 60 vajec, které samice zahrabe do přibližně 15ti centimetrové jamky, kterou před vrhem s obrovským vypětím sil vyhrabe. V jednom roce může mít samice až tři snůšky. Časté páření ovšem vede k vyčerpávání samic, odvápnění její kostry a v horším případě i k úhynu. Zásadně pak také zkracuje samiččin život. Není proto příliš vhodné ji nechat tak často pářit a samce i samici pokud možno chováme odděleně. Zvláště v období březosti je nutné samičce předkládat velice pestrou a bohatou stravu, dopovanou vitamíny a hlavně vápníkem.

   Před kladením vajec musíme samici zajistit vhodné místo pro kladení. Máte-li dostatek prostoru v teráriu pak nasypte dostatek substrátu (akvarijní písek pokud možno smíchaný s rašelinou či vermikulitem) na dno (asi 15 cm postačí). Pokud to není možné, tak do vyššího kbelíku a překryjte síťovým či mřížkou aby nemohla samice utéct. Samici tam dejte v momentě kdy začne hrabat po dně terária a vytvořte jí diskrétní prostředí.

   Když má samička po práci (nakladeno a zahrabáno) je naprosto vyčerpaná a špinavá. Velice opatrně ji očistěte, pokud ještě pozře nějakou potravu tak jedině dobře, a vraťte do terária odpočívat. Na druhý den musí bezpodmínečně dostat potravu. Vejce je nejlepší ihned odebrat a vložit do inkubátoru.

 

Zpět