UV zářiče

07.10.2013 00:34

   UV zářičů je velká spousta. V základě je dělíme na to, jaké spektrum záření produkují tedy na UVa a UVb zářiče. Tyto zářiče jsou vlastně jakési úsporné žárovky, do kterých výrobce přidává nějakou chemii, která se uvolňuje při svícení. Přesný princip výroby neznám, ale myslím, že to není až tak důležitá informace. Mnohem důležitější je fakt, že UV se ze zářiče uvolňuje pouze prvních asi 3 000 hodin svícení, poté je ze zářiče jen pouhopouhá úsporná žárovka.

 

   Pro plazy jsou důležité obě složky záření tedy UVa i UVb. Jelikož jsou všechny tyto UV zářiče nákladné a je zapotřebí zářiče vyměňovat po nasvícených asi 3000ích hodinách, doporučuji si na jejich svícení pořídit časovač a nastavit pouze asi 3-4 hodinky denně. Pokud se z jakéhokoliv důvodu musíte rozhodnout pouze pro jeden zářič, tak pro plazy je mnohem důležitější zářič UVb.

      Dále zářiče dělíme podle spotřeby, která se označuje „W“(Watty). Je jasné, že čím větší „Wattáž“, tím větší spotřeba energie. Nicméně více Wattů znamená také více tepla. Zářiči se tedy dá také mírně přitápět.

   Další čím rozlišujeme zářiče, jsou stupně intenzity záření. Zářičem s nižším stupněm intenzity nasvěcujte delší dobu a zářičem s vyšším stupněm nasvěcujte dobu kratší. Rada jakou intenzitu UV použít se chovatel od chovatele liší. Optimální ale je 2.0, tu používám i já a na chamíkách je vidět, že bohatě stačí.

   A konečně poslední, čím zářiče rozlišujeme, jsou jejich tvary a uchycení. I tady se názory chovatelů na to, jaký zářič použít liší. Já myslím, že na tom až tak nezáleží a má to vliv zejména na estetičnost terária. Já mám ovšem v oblibě žárovkový typ tedy se závitem, protože po vyprchání UV jej můžeme ještě použít doma jako obyčejnou úspornou žárovku.

(zdroj: vlastní zkušenosti)

Zpět