Vybavení terária

18.09.2012 10:51

   Každý stavitel terária chce mít domov svého tvora co nejoriginálnější. Při osazování terária je ale zapotřebí dodržet určitá pravidla, která při nedodržení dříve nebo později mohou přinést potíže. V lepším případě budou chyby snadno a levně odstranitelné, v horším případě mohou chameleonovi poškodit zdravý nebo ho dokonce stát život.

  Mezi vybavení terária nepatří jen kus nějaké větve, několik kamenů a miska s vodou. Vybavit terárium tak aby měl nájemník vše, co pro svou existenci potřebuje a aby to pak ještě vypadalo dobře, to je doslova architektonický výkon.  Z vybavení pro chameleona byste určitě neměli zapomenout na dobré osvětlení, UV zářiče, dobrou větev na lezení, zdroj pitné vody, rostliny, topení a případně i zvlhčovače.  Ačkoliv to zní složitě a nákladně, není to ani jedno z toho.

odkazy: osvětlení v teráriu

rostliny v teráriu

větve do terária

   Máte-li tedy vybudované terárium včetně zadní a bočních stěn, můžete se s klidem pustit i do ostatního. Zakomponujte osvětlení, upevněte větev, zasypejte dno terária, naaranžujte rostliny a mazlík se může nastěhovat.

odkazy: vodopád v teráriu

vytápění a ohřívadla

 zvlhčovače vzduchu 

   Pokud terárium zařídíte se vším co je potřebné a zajistíte tak aby chamíci měli prostředí téměř identické s jejich domovinou, pak docílíte vysokého věku svého tvorečka.

(zdroj: vlastní zkušenosti)

Zpět