Vyhřezlá kloaka

18.09.2012 11:32

Co je to kloaka

   Plazy nemají klasický konečník. Výkalový a močový vývod sdílejí s rozmnožovacími orgány v jeden prostor a ten se nazývá kloaka. Kloaku obepíná sval, který z prostoru po naplnění výkaly vytlačuje jediným vylučovacím otvorem ven.

Proč kloaka vyhřezne

   Stěny prostor, do kterého ústí vývody může plaz vytlačit vylučovacím otvorem ven. U jedince se to projeví tím, že mu z vylučovacího otvoru vykukuje růžový jakoby květáček. Příčin, proč kloaka vyhřezne, je nesčetné množství. Vyjmenování by vyšlo na víc než jednu stránku. Pro představu může vyhřeznout např. (zjišťuji…)

Co s tím?

   V okamžiku, kdy to zjistíte, je potřeba zasáhnout. Namažte růžovou část mastí a jemně prsty vmasírujte květáček zpět do otvoru. Nepoužívejte u toho přílišnou sílu, aby na kloace nevznikaly otoky popřípadě nepopraskaly cévky. Pokud se to nedaří, nebo je již květáček načervenalý, můžete jej zklidnit kouskem ledu. Pokud se to nepodaří ani poté, je potřeba vyhledat veterináře. Zákroky, kterými je potřeba vyhřezlou kloaku vrátit či odstranit se dělají pod narkózou a je vcelku vysoká pravděpodobnost, že se vyhřeznutí může opakovat.

(zdroj: vlastní zkušenosti)

Zpět