Stavba našeho terária

05.02.2010 02:26

    Naše terárko vznikalo velice rychle. Z materiálu, který jsem vyštrachal ve sklepě a postupně dokupoval co chybělo. Po dohodě s mojím miláčkem, kdy jsme dohodli místo v bytě, kde bude vybudováno, jsem začal rýsovat plány a propočítávat každičký centimetr. Je nadevše jasný, že pod tíhou času postupně vycházeli mouchy na projektu, které bylo potřeba odstranit, a některé se ukázali později.

    Místo které jsme vybrali je perfektní. Dobře zapadne do interiéru a při příchodu z venku hned oslní oko příchozí návštěvy. První co návštěva vždycky udělá když si sundá kabát je, že začne vyhledávat a poté obdivovat naše chamíky. Dělaj to tak vždycky!

    První tedy vznikla dřevěná konstrukce z latí. Na rozvod elektřiny jsem použil měděné dráty a zvolil raději větší tloušťku, to kvůli zahřívání při provozu aby nedošlo ke vzplanutí. Samotný prostor vyplňují spodní desky tvořící dno terária, na něž byly posazeny polystyrenové desky. Nakonec vše zakrývá linoleum. Stěny jsou z papundeklu, takový co se montuje zezadu na skříně. Horní i spodní část pod terárkem jsem zakryl sádrokartonem, naštukoval a posléze vymaloval jako okolní stěny chodby. Dál už jsem dělal jednu chybu za druhou. První chyba byl způsob nanášení vrstev na stěny. Zvolil jsem montážní pěnu (dobrý), ale nejprve jsem měl vytvořit tvar pěkně na zemi třeba na rozprostřené noviny, natřít krycí vrstvou a poté nalepit na stěnu. Šlo by mi to jistě snáz a rychle a měl bych jistotu, že nemám někde škvírku, což se posléze ukázalo být skutečně problém, protože mi tam zalézají cvrčci a určitý čas, než je oběvím a škvírku zaslepím, tam celou noc hrají na ty svoje rozvrzaný housličky. Budiž, nanesl jsem tedy montážní pěnu postupně na stěnu a po zatvrdnutí nanesl krycí vrstvu.

    Na tu jsem použil lepidlo na obklady. Při míchání jsem do lepidla rozmíchal tónovací barvu na malování (konkrétně Primalex colour) střídavě hnědého a zeleného odstínu což se ukázalo jako skvělý nápad. Co nebylo dobrým řešením byl umělý potůček. Vznikal souběžně se stěnou a bohužel kromě kamenů bylo použito stejného materiálu jako na stěnu. Nyní potůček pořádně prosakuje, takže je nepoužitelný, ale o tom později.

    

     Nyní byl čas vytvářet čelo terária. Zvolil jsem průhlednou PVC desku tzv. plexisklo. Zase špatný nápad. Při čištění vznikají na něm jemné škrábance, které při nasvícení odrážejí světlo a to i když na něj nedopadá přímo. Nelze tedy přes plexi např. fotit a i při sledování obyvatel terária se to projevuje rušivě. Samotná vrata příbytku jsou také z plexi, ale pouze na jedné půlce, na druhé je použita dražší varianta která se dá snadno ohýbat za studena. Ve čtařech pětinách dveří je v řadě vyvrtáno asi 100 direk o průměru 1 milimetr a to samé ve spodním čele terária. Také velice šikovná věc, kvůli větrání vnitřního prostodu. Panty jsem pořídil v železářství, obrovskou výhodou plexi dveří je fakt, že můžete obyčejným vrtákem vrtat jak je libo. Do skla to sice udělá sklenář, ale vyjde to pěkně draho.

 

    Zbývá už jen vybavení vnitřních prostor. Tam jsem použil dlouhé větve všelijak upravené, důležité pro lezení chameleonů. Jako zeleň jsem použil umělích květin spolu se živou „liánou“ nazývanou voděnka. Výběr není jednoduchý, počítat se musí s tím, že obyvatelé se budou snažit květiny okusovat. Ty plastové pokud pozřou, mohou mít fatální zdravotní problémy a živé bývají jedovaté. Je potřeba aby ty plastové neměli drobné díly, nebo nešli snadno utrhnout a u živých si řádně zjistit zda nemohou pozřením ublížit. Terárium o rozměrech 160 x 160 x 60 cm mám rozdělené na dvě a jsou hodně vysoká, zavedl jsem do obou dvě svítidla, aby mi osvětlovala vrchní i spodní část terárka. Ve vrchních mám UV žárovky a ve spodních výhřevné žárovky.

 

    A jak je to tedy s tím potůčkem? Ve spodní části pod teráriem vznikl jakýsi úložný prostor. V něm se nachází nádržka na vodu a v ní je usazeno čerpadlo. To vhání vodu hadicí ukryté ve stěně z montážní pěny přibližně do dvou třetin terárka. Tady je vyvedeno a po kamenech stéká dolů postupně až zpět do nádržky. Bohužel materiál nebyl zvolený správně a i přesto že voda obíhá tak jak má, prosakem teče i tam kam nemá. Řešení mi poradili ve stavebninách, takže až bude čas tak spáchám rekonstrukci. Pak když bude vše OK, připíši článek jak rekonstrukce dopadla.

    Do té doby čus

Zpět