Zbarvení chameleonů

18.09.2012 11:01

Zřejmě každý ví, že chameleoni umí měnit barvy.

   Tuto jedinečnou vlastnost mu umožňují specializované kožní buňky, které obsahují granule barviv. Není ovšem pravda, že je chameleon schopen vytvořit jakoukoliv barvu nebo vzor, jak se mnozí domnívají. Každý druh má k dispozici jen určitou barevnou paletu. Některé druhy se umí zbarvit jen do několika odstínů šedé, jiné jsou zase velmi pestré. Chameleoni nejčastěji používají barvu hnědou, zelenou a černou. U některých druhů se lze setkat i s citrónově žlutou, tyrkysovou, oranžovou a dokonce i fialovou.

 

 

    Pravidlo, že chameleoni mění barvu podle prostředí ve kterém se nachází není zcela pravdivé. Na jejich zbarvení má vliv i teplota, intenzita a spektrum osvětlení, denní doba, roční období a náladové rozpoložení. V neposlední řadě ovlivňuje zbarvení chameleonů i jeho momentální nálada. Abyste sami mohli určit v jakém rozpoložení se váš chameleon právě nachází, uvádím níže barevné vzorce chameleona jemenského.

odkazy:

 

Zbarvení samice dle Petra Nečase           Zbarvení samce dle Petra Nečase

 

   Zabarvení chameleonů skýtá odlišnost podle různých druhů a vzájemně se pak také liší mezi pohlavími. Jak jsem již nastínil, kolorované odstíny vycházejí z náladového rozpoložení svého nositele. Ve své knize Chameleoni Petr Nečas nastiňuje zabarvení Chameleona Jemenského v různých náladách. Netvrdím, že je jeho rozbor přesný, a dokonce si myslím, že ukázka v knize není příliš názorná a pro tuto prezentaci se příliš nehodí, ale lepší zatím nemám (možná v nějaké příští aktualizaci).

   V zásadě pro všechny chameleony platí, že ztmavnou-li až do černa, znamená to, že jsou ve stresu. Ať již stres pochází z čehokoliv, není to pro chameleona dobré a musíte ho uklidnit. Stresuje-li jej něco v teráriu vyjměte ho a dejte na nějakou pokojovou květinu. Pokud jej stresuje něco je-li venku tak jej do terária vraťte a nechte v klidu.

 

 (zdroj: z knihy Chameleoni od Petra Nečase)

Zpět